Хоће ли бити избора?

Владајућа структура узнемирена, а опозиција немоћна

Да ли је решење у нечему потпуно новом?

Још није познато да ли ће бити избора или не, иако се још увек помињу два датума: 31. март и 14. април. Као и све друге одлуке у овој држави, и ову ће донети један човек и то, не као резултат озбиљног политичког промишљања, већ како му у тренутку „кврцне“ у глави. Пошто је завладало велико незадовољство, а на протесте излази све већи број грађана, владајућој структури би одговарало да на изборима себи обезбеде нови четвогоришњи мандат. Све владајуће странке су за изборе под садашњим условима, јер је све у рукама једног човека, а људи окупљени око њега знају да немају нимало шансе без њега.

О извесној узнемирености владајуће структуре говори и свакодневна медијска кампања којом покушавају да минимализирају значај незадовољства грађана који излазе на улице, а несмотрене изјаве, попут оне министра просвете, Младена Шарчевића, да су професори – потписници подршке грађанским протестима, небитна имена, изазивају још веће огорчење грађана. О аутократској атмосфери у планираним медијским наступима којима покушавају да оптуже опозицију за изазивање немира и подстицање на агресију, говори у прилог и недавна конференција за медије на којој је било речи о оштећеном аутомобилу посланика владајуће гарнитуре, Србислава Филиповића, на којој му шеф посланичке групе није дозволио да одговори на питање новинара.

Према садашњим проценама и под оваквим изборним условима, медијским и сваким другим, СНС би имао више од 50 одсто, чак можда и до 60, СПС 12-13 одсто, али треба имати на уму да је њихова популарност донекле опала, јер нису сви у овој странци, која има више струја, незадовољни коалицијом са СНС-ом, иако имају стабилно бирачко тело, односно дисциплиноване бираче.

Савез за Србију је у ситуацији у којој се чини да не зна како да одговори на захтеве грађана са протеста и какву надаље стратегију да направи, јер би, поједине странке мањина које подржавају режим, вероватно изашле на изборе, као и група око ЛДП-а Чедомира Јовановића и ЛСВ-а Ненада Чанка. Ситуацију додатно компликује и чињеница да ова хетерогена група нема јединствен став око тога на који начин треба дефинисати бојкот. Наиме, већина њих се залаже за излазак посланика из Скупштине, као и излазак одборника из свих градских и општинских скупштина, а потом и бојкот свих наступа на јавним сервисима, док други сматрају да би ове прилике ипак требало искористити да се и њихов глас, колико-толико, чује. Незадовољство грађана им иде на руку, али ни протести не могу вечно да трају, јер се временом губи енергија па је питање у којој мери могу уопште да искористе гтренутну ситуацију.

Ван партија око Савеза за Србију има још неколико странака и покрета, али питање је колики је њихов стварни домет и колико они могу. То су ПСГ са Сергејем Трифуновићем, Локални фронт, Не давимо Београд и низ сличних локалних покрета… Питање је да ли су они ти који могу да извуку оне грађане, који су разочарани садашњом влашћу, али и бившом.

Са друге стране, има доста грађана који седе код куће не предузимајући ништа који нису задовољни ниједном политичком опцијом. Није познато колики је то број, али од увођења вишестраначја до данас увек је било таквих, који би да се не мешају. Међутим морају да се умешају…јер је та врста апстиненције управо и довела до овакве расподеле карата на политичкој сцени.

У оваквој ситуацији није немогуће да нешто потпуно ново, некомпромитовано до сада, буде избор грађана засићених тренутном понудом, баш као што су и протести почели релативно неорганизовано, а сада их има у више од 40 градова, док се у Београду сваке суботе окупи више од 50.000 људи. Наравно, под условом да добију довољно простора у медијима, који су тренутно сви на истом задатку да што више „оцрне“ опозицију.

Међутим, не заборавимо и притисак споља. Неизвесно је још увек да ли ће се због такси распасти владајућа коалиција на Косову, а од дешавања на Косову, зависиће и дешавања у Србији. У наредних неколико дана, недеља, могло би све да буде познато, а све ће зависити од Запада…. То је бар јасно….Ако се нареди да ове године морају да буду избори и све обухвати споразум са Косовом, онда ће бити шта ће бити…

Мр Гордана Савовић

шеф ПР службе Конзервативне реформистичке странке

2019-02-06T22:17:10+00:00