Говор др Зорана Каличанина са конвенције Конзервативне реформистичке странке

Наша политичка организација има за циљ да објавимо Србији и свету да смо ми, слободни грађани ове земље, започели борбу за национални, економски, културни и сваки други препород наше отаџбине.

Препород који ми нудимо Србији у својој основи почива на систему вредности који корене има у најбољој конзервативној традицији нашег народа, а то су слобода, друштвена солидарност и правда и у исто време реформе које започињемо примерене су човеку 21. века. Ово значи да правац нашег политичког деловања има два вектора – конзервативни заснован на најбољим историјским идеалима нашег националног бића и реформистички заснован на модерним идејама које значе одлучну и упорну еволуцију у обнови земље чији ће стуб бити да је Србија на првом месту.

Поставља се питање, драги пријатељи, зашто смо ми принуђени да за тренутак оставимо своја занимања и да се упустимо у мочвару политичке борбе?

Зато, што видимо да се правац којим иде наша земља опасно нагнуо и да нас води низа страну у провалију. Генерација политичара која је на власти, а и они пре њих опасно љуљају народни брод.

Зато се група слободних грађана Србије, на чијем је челу стао др Дејан Ђорђевић, који се доказао као председник једне велике мултинационалне корпорације, окупила да би преокренула процес и најпре спречила да се Србија потопи у корупцији, у криминалу, у продаји друштвеног богатства странцима у бесцење, у намештеним тендерима за једног понуђача. А затим, отпочела да гради једну другачију Србију. Србију, без ријалити програма у најбољем времену на националним ТВ фреквенцијама, без шунда у култури, без подражавања туђинске културе.

Нама идеологија није водиља. Чињеница је да је Конзервативна реформистичка странка, политичка организација која припада десном центру. Из тог разлога ми нећемо подржати никакве револуционарне методе. Револуције су овом народу донеле незапамћене поразе у претходних 80 године. Ми желимо еволутивне промене.

Водиља нам је да у периоду до два изборна циклуса од ове изборне конвенције одгајимо једну нову генерацију професионалних политичара и дипломата модерног профила, који ће бити кадри да се суоче са изазовима будућности.

Зато драги пријатељи ми нудимо један нови политички програм и систем вредности заснован на моралном кодексу по којима су живели наши преци пре Немањића, по којима су живели Свети Сава и Стеван Првовенчани, по којима су живели кнез Лазар и деспот Стефан Лазаревић, по којим су живели Карађорђе и кнез Михајло Обреновић, краљ Петар Први Ослободилац, по којима су живели наши војници, официри и јунаци у првом, а у другом светском рату у оба антифашистичка покрета у окупираној Србији, али и онако како живе бројни наши грађани наши савременици који не савијају кичму пред недаћама.

За то време и власт и опозиција, народу и грађанима, због утопије која се данас зове ЕУ и Брисел, а јуче се звала Комунистичка интернационала, подржавају и учествују у отимању грађанских слобода без преседана. Сваким даном првоборци неолиберализма учествују у доношењу лоших закона којим се распарчава и ограничава наша слобода у правима везано за слободан приступ квалитетном здравству, школству. Полиција мора бити професионална, као и војска, јер те јавне службе штите грађанска права и слободе и уставни поредак земље.

Под изговором напретка на Doing business листи Светске банке над грађанима Србије, и власт и опозиција, примењују сценарио најгорег неолибералног глобалистичког концепта.

Ово за последицу има да се грађани Србије претварају у потрошаче и купце производа и брендова мултинационалних компаније. Наши политичари на власти постали су свесни или несвесни следбеници тог тренда за шта је добар пример недавни долазак немачког Лидла на тржиште малопродаје у Србију.

Да се разумемо – нисмо против међународне размене и ова реч није уперена према Лидла, већ је то добар пример шта се дешава када се занемари значај развоја правог система вредности у једном друштву.

Србија је 2012. године, уочи парламентарних избора по званичним показатељима била задужена за јавни дуг 12 милијарди евра, а у 2018. години јавни дуг је износио 26 милијарди евра, што се не може сакрити и поред напора који се чини да се то умањи променом методологије по којој се одмерава спољни дуг. Овај дуг је настао штампањем дужничких обвезница НБС и продајом на тржишту капитала.

Ако се упореди период 1914-1918 година када се Србија задуживала код савезника ради финансирања владе и војске у ратним условима испада да је то задуживање било по обиму мање него што се Србија задужује у миру.

Није нама драги пријатељи пријатно што морамо да наше грађане подсећамо на ове чињенице. Бројке су још лошије, али није време да се шири дефетизам. Време је да се сви окупимо ради препорода наше земље.

Кад се каже – СРБИЈА НАША СТВАР – то значи да је судбина Србије и њене деце у рукама грађана Србије. Моје је дубоко уверење, да ако је икада на земљи постојао рајски врт, да је то било на тлу данашње Србије на ушћу реке Саве у Дунав, а никако у пустињама Блиског истока.

Није више могуће сакрити да је винчанска култура стара око 5.000 година пре н.е. и да је Балканско полуострво пупак света одакле су се развиле цивилизације на све четири стране света. Те четири стране света симболички представља крст у знаку наше политичке организације.

Ако је то тако морамо хитно зауставити одлив младих мозгова и руку из наше земље и омогућити стварање услова за повратак оних који су отишли да буду другоразредни грађани у туђини.

Како ћемо постићи препород? Како ћемо одржати обећање да ћемо за годину дана постићи за просечна зарада буде 844 евра?

Нема слободе, драги пријатељи, без пуних стомака. Наша замисао је да индустрија и пољопривреда буде организовани на принципу кластера. Да се изврши укрупњивање капацитета у индустрији и пољопривреди, где би специјализацијом била извршена подела рада и учешће у заједничким финалним производима. Предлажемо увођење средњорочних петогодишњих и дугорочних планова унутар тих кластера који би флексибилно узели учешће на међународном тржишту.

Ми смо уверени да је такав концепт могуће остварити уз велики рад, енергију и преданост наших вредних и креативних људи. Тамо где немамо домаће стручњаке довешћемо страну високообучену радну снагу, исто онако како је то рађено у време Србије краља Милана Обреновића.

Уколико корупцију смањимо на најмању могућу меру, повратићемо поверење грађана да заједно са нама граде једну нову и лепшу Србију. Земљу слободних и поносних људи. Земљу где ће здравство и основно и средње образовање бити бесплатно за све грађане. Земљу где јавни извршитељи неће отимати куће и станове за незнатан дуг, јер је такав систем неправедан и треба га поправити.

Драги пријатељи, следеће 2019. године навршава се облетница од 800 година од када је Растко Немањић 1219. године у Никеји у Малој Азији од стране патријарха Манојла I Цариградског, рукоположен за архиепископа српских и приморских земаља. Од тада се српски архиепископ бирао и посвећивао у српској земљи.

Зашто овај догађај заслужује да га поменемо? Па зато, драги пријатељи, јер се следеће године над нашом отаџбином спрема инжењеринг правно обавезујућег споразума са Приштином, по коме би Србија признала независност Косова и Метохије.

Србија себи не сме дозволити луксуз да рука српског премијера, рука српског председника парламента или председника републике потпише такав документ. Ако је диктат силе. Нека онда Косово и Метохија остану окупирани.

Поколења делу суде, учи нас владика Петар Први. Ниједан владар Србије неће задобити место у историји, ако потпише капитулацију и преда део територије своје земље страној сили.

Чињеница је да српска политика није успела да нађе савезнике на западу за очување своје независности. Стари савези су раскинути, а нови нису пронађени. Уверени смо да у том смислу време ради за Србију. У Мађарској је премијер Виктор Орбан показао како мала земља може да се одупре плановима глобалиста.

Не може Србија да буде паркиралиште за мигранте са севера Африке. Не може да буде паркиралиште за ромску популацију из читаве Европе. Са друге стране ми ћемо гарантовати највиша грађанска права и слободе припадницима свих мањина који су наши суграђани. Та права могу бити само виша у односу на достигнути ниво.

Залажемо се да Србија настави са политиком војне неутралности. А ако се покаже да је приступ ЕУ под фер условима онемогућен, залажемо се за политичку неутралност швајцарског типа.

То значи да савезнике треба тражити тамо где их природно можемо наћи када су у питању теме од највишег националног интереса. Од традиционалних партнера и пријатеља Русије и Кине, Индије и Египта до обнављања партнерства са Француском и изградњи партнерства са Немачком, али и са свима који желе са нама да деле исте вредности.

Нека живи Србија, нека живи Конзервативна реформистичка странка!

Проф. др Зоран Каличанин

Председник Политичког савета и члан Председништва Конзервативне реформистичке странке

2018-12-20T22:29:25+00:00