Европа је мртва

Француски председник Емануел Макрон је у петак објавио да неће присуствовати Светском економском форуму у Давосу касније овог месеца, наводећи пренатрпан распоред који укључује расправе о протестима Жутих прслука који улазе у девету недељу демонстрација.

Макрон ће такође одржати друго издање свог форума са пословним лидерима у Версају 21. јануара , наводи Ројтерс, позивајући се на Макронову канцеларију. Амерички председник Трамп, изјавио је у четвртак да неће присуствовати догађају у Швајцарској због парцијалног затварања владе и његовог залагања за финансирање зида на јужној граници.

Да би опстао неолиберални концепт, заседање у Давосу треба да нађе решења која ће то омогућити. Тренутно смо у кризи ликвидности, у систему нема довољно новца да одржи ликвидност, а ММФ и Светска банка или Светска трговинска организација су део овог разбијеног модела. Криза је системска, а новца  више нема. Циклус капиталне акумулације на Западу је завршен и почиње нови циклус. Билдерберг клуб је имао моћ, јер је либерални банкарски финансијски модел радио, иако је истрошио. Данас Билдерберг не може да пронађе консензус да реши проблем овог модела, јер је његов економски језик мртав модел.

Последње две генерације политичара и економиста рођене су у оквиру модела неограниченог раста, ниједан њихов предлог не би имао ефекта, они долазе из затвореног круга који је пред колапсом. Трамп то зна и не жели да подржи опстанак овог модела.

Др Дејан Ђорђевић

председник Конзервативне реформистичке странке

Мр Гордана Савовић

шеф Информативне службе Конзервативне реформистичке странке

2019-01-13T01:30:06+00:00